« Vær ekstra forsiktig om du tar fritidsbåten ut i påsken

01.04.2020, 15:56

 

For mange er påsken selve starten på båtsesongen. På grunn av koronapandemien blir årets oppstart noe spesiell, og Sjøfartsdirektoratet oppfordrer til å tenke sikkerhet i tiden som kommer.

Bilde av sjø og sjømerker.

Det foreligger ikke et nasjonalt forbud mot å bruke fritidsbåt, men enkelte kommuner har valgt å stenge sine gjestehavner som et tiltak for å forhindre smittespredning.

Redningsselskapet har også oppfordret folk til å la båten ligge inntil videre, blant annet på grunn av nedsatt responstid dersom noen skulle trenge hjelp.

Bruk sjøvett

En sen påske gjør at mange trolig har tenkt å bruke båten i ferien, og justisminister Monica Mæland uttalte tidligere at så lenge man er frisk kan det være bra å være på sjøen.

Samtidig legger hun til at Redningsselskapet selvsagt er klar til å bistå, men at også de er rammet av sykdom, smitte og karantene.

Sikkerhet

Uansett hvilke valg du som fritidsbåtbruker tar i ukene fremover, ønsker Sjøfartsdirektoratet at du tenker sikkerhet.

Mars måned krevde dessverre to menneskeliv. En 69 år gammel mann omkom etter å ha falt i sjøen da han skulle trekke garn, og en 24 år gammel mann mistet livet da han kantret med kajakken.

Oversikt: Hendelser med omkomne og skadde i 2020

Dersom du skal på sjøen, minner Sjøfartsdirektoratet om følgende:

  • Bruk redningsvest!
  • Sørg for å ha vanntett kommunikasjonsutstyr som gjør at du kan varsle dersom du får problemer.
  • Sjekk at du har en stige/leider som kan nås fra vannet, og som er god nok til at du faktisk klarer å klatre om bord (selv med mye klær på).
  • Vær edru!

Sjøen er iskald på denne tiden av året, og du har ikke lang tid på å hjelpe deg selv, eller få hjelp av andre, dersom du havner i sjøen.

Lytt til råd

Lytt til råd fra helsemyndighetene når det gjelder tiltak for å begrense smittespredning, og til redningstjenestens informasjon knyttet til kapasitet og responstid.

Vi håper på en fin vår og ønsker alle fritidsbåteiere lykke til med årets båtsesong - uansett når oppstarten blir.